Wat is HSCT?

HSCT staat voor autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Het heet ook wel aHSCT. De a van autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt.

Hoe werkt HSCT bij MS?

Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen. De behandeling kan de ziekte dus niet genezen, maar wel stopzetten en zo erger voorkomen.

De behandeling in het kort

De behandeling duurt zonder de reisdagen meegerekend rond de 30 dagen. Voordat de behandeling start wordt je een paar dagen uitvoerig getest. Dat is ook spannend omdat je geen onderliggende ontstekingen mag hebben. Daarna weet je of je voor de behandelfase geschikt bent. Eerst worden de stamcellen opgewekt en uit het bloed of beenmerg geoogst en tijdelijk ingevroren. Vervolgens krijg je chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld. Daarna krijg je je eigen schone stamcellen terug getransplanteerd via een infuus. Hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd. Je lichaam is eigenlijk ‘gereset’. Je bouwt in isolatie je immuunsysteem weer op. Dagelijks kijken ze naar je bloedwaarden. Na isolatie blijf je nog een aantal dagen tot je genoeg bent aangesterkt om terug te vliegen. Je bent dan nog zwak en moet oppassen voor infectiegevaar. Het herstel daarna duurt een jaar of kan nog langer duren.

Waarom naar MEXICO?

Op dit moment wordt er nog geen HSCT behandeling regulier in Nederland gegeven. Omringende Europese landen zijn al begonnen met het geven van HSCT bij zeer actieve MS. Het VUMC is in 2020 gestart met de eerste Nederlandse trial. De behandeling is ook steeds vaker in de publiciteit. Voordat het als reguliere behandeling wordt vergoed in Nederland duurt te lang voor Ryszard en veel andere MS patiënten omdat het de ziekte wel stop kan zetten maar de schade die er al is niet weg kan halen. De keuze was voor het Aa Maximov Hospital in Moskou omdat het al meer dan 10 jaar goede resultaten boekt door HSCT. En omdat na gesprekken met iemand die daar geweest is het vertrouwen erin sterker is geworden. Maar door de oorlog en de sancties kan helaas niet meer door gaan. Veel Nederlanders gaan ook naar de HSCT kliniek in Mexico. Daar kan Ryszard gelukkig ook eind juli worden behandeld.

Kans op succes

Na de testdagen krijgt Ryszard meer zicht erop welk slagingspercentage voor hem wordt ingeschat. Het is vaak rond de 80%, in ieder geval nooit 100%. Of het slaagt is niet met zekerheid zeggen en daar houdt hij rekening mee en is ook afhankelijk van het verloop in de periode erna. In ieder geval weet hij zeker dat hij in een paar jaar achteruit is gegaan en dat zijn vooruitzicht hulpbehoevend te worden steeds dichterbij komt.

helpryszardmetms.nl

 Help jij Ryszard ook MS te verslaan? Steun hem dan met een donatie om de behandeling in Mexico te bekostigen.
 
 
 

Stichting Help Ryszard met MS
Noordvliet 145
8921 GE Leeuwarden
T 0624271744
info@helpryszardmetms.nl

Bank: NL34 INGB 0675 0756 61
BIC (SWIFT) code: INGBNL2A
KvK nr: 84320230

Algemene voorwaarden shop
Verzenden en retourneren
Privacybeleid

 

ontvang meer informatie in de mail


    Winkelwagen